Za kilkanaście godzin rozpocznie się 20. edycja Maratonu przez Rzym, który jest dla mnie inspiracją zarówno sportową, jak i kulinarną. Z lekką zazdrością myślę już o ponad 19 000 biegaczy, którzy jutro zapełnią ulicę Wiecznego Miasta, a ich wysiłek zostanie zwieńczony wyśmienitą włoską kuchnią. Pomyślałem, że odbywający się maraton w Rzymie, to dobra okazja do przygotowania lekkiej i wykwintnej pizzy, na której zjedzenie może pozwolić sobie każdy. Zwykle przyrządzam ją na koniec tygodnia treningowego, jednak wegańska pizza może być również doskonałym pomaratonowym posiłkiem. To zdecydowanie zdrowsza i lżejsza wersja tradycyjnej pszennej pizzy z serem, a równie boska.
Przepis jest prosty, jak to zwykle bywa w kuchni włoskiej. Najważniejsze jest idealne ciasto, które przygotowałem z mąki orkiszowej, esencjonalny sos pomidorowy z dużą ilością świeżych ziół oraz wyśmienita kompozycja dodatków: suszonych pomidorów, czarnych oliwek, kaparów, pomidorów koktajlowych i dojrzałego avocado. Na koniec jeszcze całość należy obficie skropić najlepszej jakości oliwą, a po wszystkim już tylko dolce far niente.
VIVA LA ROMA!
Łukasz Pura, Run Easier
Wygląda apetycznie, podzielisz się dokładniejszym przepisem?
ciasto:
400-450 g mąki orkiszowej
220 ml wody
25 g świeżych drożdży
duża szczypta soli
5 łyżek oliwy z oliwek
Rozdrobnione drożdze połączyć z cukrem i wodą, po czym odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, oliwę z oliwek i pracujące już drożdże. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji ciasta, trzeba je wyrabiać około 10 minut, dodając w razie potrzeby trochę mąki. Ciasto musi być miękie i wilgotne, ale nie klejące. Po wyrobieniu, zostawić do wyrośnięcia przez 1,5h w dużej natartej oliwą misce. Powinno wystarczyć na 2-3 duże spody do pizzy.
sos pomidorowy:
250 g pomidorów śliwkowych, ewentualnie puszka pelati
2-3 łyżki pomidorowej passaty
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
dużo liści świeżej bazylii i oregano
sól i pieprz
Wszystkie składniki należy razem zblendować, po czym odstawić na 1h do lodówki. Jeśli sos jest przygotowywany ze świeżych pomidorów, to przed zblendowaniem trzeba jeszcze je obrać i wydrążyć.
pizza:
mąka kukurydziana
oliwa z oliwek
suszone pomidory
pomidory koktajlowe
czarne oliwki
kapary
dojrzałe awokado
sól
Umieścić spód pizzy na blasze lekko opruszonej mąką kukurydzianą, nałożyć sos pomidorowy i dodatki, prócz awokado, oraz dosolić. Przed wstawieniem do pieczenia skropić oliwą z oliwek. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku około 7-10 minut. Po wyjęciu skropić jeszcze raz odrobiną oliwy z oliwek oraz położyć świeże awokado.
powodzenia! ;)